Pressmeddelande

Skateboard för äldre!

Skateboard för äldre: Ett recept för ökad livsglädje!

Sveriges Skateboardförbund har genom Riksidrottsförbundets fått ekonomiskt stöd beviljat för att genomföra projektet ”65+”. Projektet går ut på att få fler äldre att åka skateboard och riktar sig främst till personer över 65år men riktar sig även till åkare som börjar närma sig 65år för att få fler att hålla sig fysiskt aktiva och fortsätta åka skateboard livet ut.

Alexander Edqvist som är projektledare är exalterad över projektet och ser många möjligheter.
-Befolkningen blir äldre och det finns över två miljoner invånare i Sverige över 65år. Skateboardåkning är en fantastisk motionsform som utmanar balans, styrka och smidighet. Samtidigt är det en individuell aktivitet som sker på ens egna villkor och skapar möjligheter för generationsöverskridande sociala interaktioner. Genom att träffa människor i en föreningsmiljö eller ute i en skatepark får du chansen att träffa likasinnade och uppleva en grym gemenskap.

Projektet riktar sig till skateboardföreningar från Kiruna i norr till Malmö i söder och redan nu har Örebro Skateboard ett projekt igång för äldre som varit lyckat. För nybörjare som är intresserade men är oroliga för skador menar Alexander att skateboard är otroligt anpassningsbart.

-Det finns olika grenar som slalom, ”street” som efterliknar hinder i stadsmiljö och ”park” som är ramper i olika nivåer. Detta gör att man gradvis kan utveckla sina färdigheter. Förutom lånebrädor, hjälpmedel och skydd som sänker trösklarna och minskar risken för skador är skateboard enormt fritt menar Alexander. -Jag själv har åkt skateboard i många år och jag tror många som inte upplevt skateboardkulturen blir förvånade över hur familjärt och fritt det är. Ena dagen kanske du vill åka flera timmar i sträck medan andra tillfället kanske du vill ansvara för fikat, måla skateboards eller filma de som åker. Bara fantasin sätter gränserna!

Projektet pågår fram till 2026 och om en förening eller åkare är intresserad finns mer information på Sveriges Skateboardförbunds hemsida.

Kontakt:
Alexander Edqvist
ae(at)sverigesskateboardforbund.se