ANSÖK OM LOKSTÖD
Nya regler för LOK träder i kraft den 1e Juli 2023.
Vilka stora förändringar har skett kring LOK som gynnar skateboard?
- Aktivitetstiden sänks från 60 min till 45 min.
- Kravet på att start- och stopptid för aktiviteten slopas.
Det innebär för oss att den typen av öppna verksamhet vi alltid bedriver numera är bidragsberättigad. Se mer om ändringarna och hur Örebro & Kungsbacka resonerar kring- och hur de hanterar LOK i YouTube-klippet.
Som förening kan ni ansöka om LOK-stöd två gånger per år; 25/8 och 25/2. Varje förening skickar in en LOK-stödsansökan oavsett hur många sektioner föreningen har så om ni till exempel har en skateboardsektion i en större förening som har fler sektioner/aktivitetsformer inom föreningen såsom fotboll, boule, skate, cykel etc. skall skateboardaktiviteterna samlas ihop tillsammans med de andra aktiviteterna till en gemensam ansökan från huvudföreningen
OBS! IDROTTONLINE FUNGERAR BÄST MED PC OCH WEBBLÄSAREN CHROME
BEHÖRIGHET FÖR ATT KUNNA SKICKA IN ANSÖKAN
VILLKOR FÖR LOK-STÖD
VAD TJÄNAR VÅR FÖRENING PÅ LOK-STÖD?
- LEDARSTÖD 21KR
- EXTRA LEDARSTÖD 5KR
- DELTAGARSTÖD 7KR
NÄR GÖRS UTBETALNING?
FYLLNADSUTBETALNING
UTBETALNING TILL FÖRENINGAR UTTAGNA FÖR KONTROLL
Q&A
Kan jag som öppethållare vara ledare?
Både ja och nej. Det måste vara en coach på plats som ansvarar för deltagarna och tar närvaro. Om ni till exempel endast har hallen öppen för skateskola kan öppethållaren räknas som ledare. Om ni däremot har hallen öppen för allmänheten så behöver en person ansvara för öppethållandet och en annan vara dedikerad ledare för LOK-stödsgruppen.
Hur skall vår förening registrera LOK?
Det finns inga rätt och fel utan det finns mängder med olika sätt att lösa det på beroende på er förenings förutsättningar. Ett bra sätt är att göra en anmälningsblankett (via google forms till exempel) där deltagarna får anmäla sig innan skatekursen drar igång. Sedan kan ni lägga in de anmälda skateboardåkarnas uppgifter i IdrottOnline och förbereda alla kurstillfällen (mer om det på nästa sida). Sedan kan ni närvaroregistrera alla åkarna direkt i IOL-appen under skatekursen.
SÅ HÄR GÅR DET TILL
STEG 1 - LÄGG IN MEDLEMMARNA I IDROTTONLINE
Se till att alla medlemmar finns upplagda i er förenings medlemsregister i IdrottOnline (under administration ->personer) som medlemmar eller prova-på deltagare.
Om ni har återkommande sessions som till exempel skateskola varje torsdag eller liknande kan ni skapa standardiserade grupper där deltagarna står föranmälda. Detta gör att ni slipper lägga till deltagarna en och en på varje session och ni kan då istället närvaroregistrera en hel grupp på en gång.
STEG 2 - SKAPA KOMMANDE AKTIVITETER
Vet ni med er att ni kommer ha kommande och/eller återkommande aktiviteter är det bra om ni registrerar dem i förväg under Aktivitet och sedan Aktiviteter i föreningens kalender. Skapa aktivitet innebär att man förbereder för att sedan kunna registrera närvaron.
STEG 3 - REGISTRERA AKTIVITETERNA
När era sessions ägt rum skall aktiviteterna registreras. Då går ni in på aktiviteten och närvaroregistrerar deltagarna och ledarna som deltog på er skatesession. Nu är aktiviteten klar och genereras till er LOK-stödsansökan (när LOK-stödsansvarige öppnar upp ansökan). Om allt är korrekt har ansökan fått tummen upp i IdrottOnline. Har den fått tummen ner så är den inte bidragsberättigad och genereras inte till ansökan.
Om ni har förberett aktiviteterna i IdrottOnline och angett vilka som kommer vara ledare kan ledarna närvaroregistrera aktiviteten på plats med hjälp av IdrottOnline-appen som finns på google play och app-store. Här förutsätter det dock att ledaren är inlagd i ert medlemsregister och att den som sagt är tilldelad ledarrollen för aktiviteten den skall närvaroregistrera
Inne i appen, klicka på fliken aktiviteter och därefter aktiviteten det gäller. Samtliga deltagare kommer då vara markerade som närvarande. Skulle en person vara frånvarande, bocka ur den gröna boxen längst till höger. Klicka sedan på registrera aktivitet.
- Personer som har markeringen av en rullstol har en funktionsnedsättning.
- Personer som har markeringen av ett ”L” är ledare för aktiviteten.
- Personer som har en markering av en grön bock är markerade som närvarande på aktiviteten.
- Personer som inte har en markering i boxen längst till höger står som ej närvarande på aktiviteten.
OBS!
Enligt våra erfarenheter är det inte ovanligt att det dyker upp felmeddelanden i appen såsom ”kunde inte ansluta till servern” eller liknande. Starta då om appen och försök igen. Efter ett par försök brukar det fungera. Inne i appen finns det även möjlighet att lägga till personer som inte står med i den valda aktiviteten. Allt som behövs är personens fullständiga personnummer. Detta förutsätter dock att personen finns med i IdrottOnline sen tidigare, i annat fall fungerar det dessvärre inte i dagsläget.
STEG 4 - REGISTRERA AKTIVITETERNA
Alla registrerade aktiviteter som har fått status ”tummen upp” genereras till ansökan. I ansökan finns även möjlighet att manuellt fylla i LOK-stödsaktiviteter som inte har närvaroregistrerats i systemet. När ansökan är inskickad så ändras status på alla aktiviteter som den innefattade till ”inskickad”. Klart!
Är det några oklarheter kring er LOK-stödsansökan kan ni kontakta LOK-stödsgruppen direkt så hjälper dem er:
Har ni några andra funderingar finns vi på kansliet tillgängliga för att hjälpa er:
Här kan ni se ett inspelat webbinar om LOK-stöd som vi genomförde i februari 2021 med flera medverkande föreningar.