Tävling

Uppdaterad resultatlista, SM Örebro, Street 2021

I slutet av November 2021 körde vi SM i street i Örebro. Totalt 82 åkare fördelat på 4 klasser, junior, dam, senior och master. Det var bra tryck i Brädcentralen och inför tävlingen hade föreningen byggt lite nya obstacles på ytan som var mycket uppskattade. 

Besök av antidoping

Denna tävling skulle visa sig vara andra gången i svensk skateboard historia där Antidoping Sverige kom på besök för att inspektera och kontrollera. Detta har hänt en gång tidigare på SM-veckan i Helsingborg, där några slalomåkare blev testade. 

Positivt test

Tyvärr visade det sig efter analys att vinnaren i herrar street, Nils Salinder, visat spår av ett icke prestationshöjande men förbjudet preparat. Nils har efter samtal med Antidoping Sverige erkänt och blivit avstängd från all tävlingsverksamhet kopplad till förbundet i 3 månader, t.o.m. den 23e april.

Diskvalifikation

Enligt Riksidrottsförbundets dopingregler innebär detta automatisk diskvalifikation av individuella tävlingsresultat. Dopingförseelse som konstaterats i individuell idrott vid prov inom tävling medför diskvalifikation.

 

Dopingkontroller i samband med skateboardtävlingar har förekommit både nationellt och internationellt sedan 2018.

Dopingkommisionen i Sverige bildades 1977 av Riksidrottsförbundet, men 2020 beslöts på RF stämma att överlåta ansvaret som nationell antidopingorganisation till en från idrotten och staten fristående organisation, Antidoping Sverige.

“Antidoping Sverige ska försvara alla idrottsutövares självklara rätt att delta i en idrott fri från doping”

Hur kommer det sig att Antidoping kommer och testar skateboardåkare?

Alla idrottsutövare, idrottsföreningar samt specialidrottsförbund i Sverige har att följa de regler som framgår av RF:s stadgar. Du har som individ ett eget ansvar. Såhär skriver Antidoping Sverige på sin hemsida: 

“Alla som deltar i verksamhet i idrottsförening eller specialidrottsförbund omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare och ledare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna”

Vi gratulerar Koffe Kroon, Karlshamn till seger i SM Street 2021 i Örebro. 
Kolla in Koffes vinnaråk här!