TävlingVerksamhet

Slalomåret 2022

VIDEO

Tankar inför 2022

Det var mycket osäkerhet kring hur det skulle bli med detta år. Skulle vi få kontroll på Covid-pandemin till slut? Skulle folk vara redo att resa internationellt till tävlingar igen? Skulle vi kunna köra alla våra svenska stora tävlingar som var planerade?

Det blev till slut bra och ett väldigt hektiskt år för slalom skateboarding och även för slalom ur svenskt perspektiv. Så mycket som har hänt att man nästan själv blir förvånad när man börjar lista upp punkt för punkt. Och detta år, 2022, låg och skvalpade på riskens kant med pandemin ständigt oroande i bakhuvudet. Men på något sätt fick vi allt på plats till slut.

Slalom under World Skate

Under flera år bakåt har det pågått förhandlingar i vågor med World Skate om att även få in slalom som officiell skateboard-disciplin under deras paraply. Det var ju meningen att det skulle ske redan inför deras ”World Skate Games” (WSG) i Barcelona 2019. Men det hanns aldrig med. Sedan inför WSG 2021 i Argentina, men det sköts ju upp på grund av pandemin. Men i år 2022 skulle det bli av till slut.

Så vi gasade på med vår integrering av vårt internationella slalomförbund med juridiska dokument och uppdatering av regler mm. Och till slut var det ett faktum. Slalom skateboard var nu officiellt en disciplin under World Skate.

2 svenskar är representerade i gruppen för att få slalom-skateboard på plats inom World Skate

Och med detta skulle slalom-skateboard förstås ingå i deras World Skate Games i Argentina. Vilket skulle innebära snabba ryck från nationellt håll att få till åkare att representera sina länder.

Det här är ju ett event på en helt ny nivå för alla inblandade. 126 medaljer att kämpa om, mer än 5000 tävlande, 550 registrerade mediekanaler och ett 3 veckors schema för att få ihop allt.

Och bara registreringsprocessen var en historia i sig med att köra igenom WADA kurser och tester innan man kunde registrera sig. Och allt ska gå genom skateboardförbundet som måste godkänna åkarna.

25-cone World Series

Vi körde vidare i den 25-cone World Series som körs varje år. Den startar varje år på Skateboarding Day den 21:a Juni. Och håller sedan på ungefär varannan månad med en slalom-session där alla kan vara med runt om i världen och köra samma slalom-bana samma helg på sin egen ort. Alla resultat ställs sedan samman från alla tävlingarna som arrangerats runt om i världen. Det kan vara allt från åkare som är ensamma i något avlägset hörn till större tävlingar med många deltagare.

Det här kom till under pandemin för att försöka hålla i gång scenen trots att det var reseförbud för de flesta internationellt. Det blev på samma gång en bra push för att förbättra banden med delar av slalom-världen som inte så lätt kan åka till de stora tävlingarna framför allt i Europa och USA. Det blev väldigt lyckat och Brasilien, Japan och Australien känns nu mycket närmare än förut.

Och många tror att det var mycket tack vare dessa tävlingar som både Japan och Australien kom med fulla slalomteam för World Skate Games som senare skulle komma att gå av stapeln i Argentina.

Dessa sessions har även blivit en perfekt inkörsport för att prova på slalom för nybörjare. Och även om det kanske inte är den sexigaste grenen av slalom skateboarding har den något mer än de andra grenarna vad gäller att samla och motivera åkare från alla världens hörn. Och att ställa upp hjälper och motiverar folk över hela världen att känna gemenskap.

Då högsäsong och sommar varierar över klotet så är det ju alltid någonstans som det är perfekt väder för skateboarding. Därför för oss européer blir det ofta en 25-cone session som kan bli den första ”internationella” tävlingen på året. Mitt i vårt kalla vinter-Januari får man se fina varma bilder från svettiga Australienska åkare som beklagar sig för värmen. 😊

I Stockholm har vi tur att ha ett inomhusgarage vi kan ta till när det behövs. Inte varken den roligaste eller bästa platsen men vi visar att vi finns till och stödjer med gemenskapen de som har lite bättre förhållanden med vädret.

Paris World Cup

Therese Redman och Olle Bauer med sina historiska pokaler från kanske sista Paris-tävlingen på det berömda Trocadero vid foten av Eiffeltornet.

Paris World Cup har tidigare under en period varit en kult-tävling med en fantastisk tävlingsplats vid foten av Eiffeltornet i Paris. Och en perfekt start på året i ett vårligt varmt Paris i Maj månad.

Det hade inte körts på ett antal år även innan pandemin men nu var det lite eld i baken på folk. OS ska ju arrangeras av Paris 2024 och det ska byggas om kring Eiffeltornet. Vi ville få till en sista tävling innan de bygger om. Och det var inte enkelt att få till, men till slut fick vi grönt ljus från staden och tävlingen blev ett faktum. Och även lite speciell denna gång då det var den första stora europeiska slalomtävlingen efter några år av stiltje på grund av pandemin.

Olle Bauer (orange bana) tar sig an den Tjeckiska åkaren Peter Matous (grön bana).

VM-kval

I och med att slalom nu skulle vara med på World Skate Games i Argentina hade vi per automatik VM för 2022 på plats också.

Och denna tävling är lite mer av Olympisk karaktär så det är inte öppet deltagande. Det är kval utifrån varje nationellt förbund under World Skate. 3 platser per land och klass (Men och Women).

Men vi hade även fått igenom automatisk kvalificering av Topp 20 på vår senaste världsranking. Och det bådade gott då vi hade 3 åkare i herrklassen där för Sverige. Viking Hadestrand 4:e, Mikael Hadestrand 18:e och Viktor Hadestrand 19:e. Och även Thereze Redman 4:e i damklassen.

Så nu hade vi ytterligare 3 platser att få till. Och vi satte ihop ett kval utifrån de 3 större tävlingar som skulle arrangeras i Sverige under året. EM i Helsingborg, SM-Veckan i Linköping och Skate Games i Båstad.

EM: Helsingborg

Vi fick ihop ett EM tidigt på säsongen. 17-18 Juni.

Tight slalom och Specialslalom kördes vackert längs med vattnet.

Viktor Hadestrand var i form tidigt och fixade silvermedaljer. Och Viking Hadestrand fick med sig hem några bronsmedaljer.

SM-Veckan: Linköping

Det var dags för den nu årliga SM-Veckan som det nu blivit för slalom skateboarding. Det blev ju uppskjutet två år på grund av pandemin och till slut kastade Halmstad in handduken. Och det var sedan Linköping som stod på tur.

Det blev en fantastisk arena uppbyggd centralt mitt på Stortorget i Linköping. Och som passade oss slalomåkare perfekt. Det måste nog anses som bästa arenan någonsin för en slalomtävling i Sverige. Med en rejäl storskärm där vi la ut sändningen från SVT live under själva tävlingen.

SM titlarna gick till Viking Hadestrand och Mikaela Murén. Båda från föreningen Gothenburg Slalom Skaters.

Det hade varit enormt varmt i Linköping precis dagarna innan helgen då vi skulle köra, men vi hade tur och fick bra väder och ”endast” 26-27 grader på vår tävlingsdag.

Viking och Viktor (Gothenburg Slalom Skaters) hade en hård kamp om SM-titlarna. Denna gång var det Viking som hade hundradelarna på sin sida.
Mikaela Murén (Gotheburg Slalom Skaters) och Therese Redman (Högdalen skateboardförening).

Båstad Skate Games

Viktor och Viking Hadestrand med Gustavs Gailitis (Lettland) som seniorer idag men det var inte längesedan de var juniorer. Tiden går snabbt.

Båstad Skate Games blev ju också en speciell tävling på grund av pandemin som ställde till det. Det var ju tänkt från början att bli VM men på grund av pandemin sköts det upp flera gånger. Och till slut när de nu skulle slå till i år så var VM-titeln upptagen av World Skate med deras World Skate Games.

Det blev en bra tävling ändå till slut och fina minnen för alla som var där. Det var tufft motstånd med några av de bästa slalomåkarna i världen på plats. Viking fick till en 1:a plats som bäst i Tight slalom. Viktor en 2:a plats som bäst i storslalom och Pappa Mikael kom på pallen med en 3:e plats i Hybridslalom. Inga svenska tjejer på plats men såväl några av de bästa europeiska tjejerna som körde riktigt bra i den tuffa utförsbacken ner mot havet.

VM: World Skate Games – Argentina

Och som skrevs innan om World Skate Games (WSG): ”Och i år 2022 skulle det bli av till slut.” Det lät ju bra, tills vi fick chockbeskedet från World Skate att Argentina hade stora nationella ekonomiska problem och att kanske allt skulle bli inställt ändå.

Även om det löste sig till slut så skapade det en del förseningar och ovisshet kring tävlingen som gjorde att många inte vågade satsa sin ekonomi på att åka dit. Så tyvärr inga svenska åkare på plats. Däremot var Jani Söderhäll och jag själv på plats som delar i den organisation som hanterade tävlingen och såg till att det blev så bra som möjligt.

Och nog blev det bra alltid. Troligen den bästa tävlingen någonsin för slalom skateboarding. Med tanke på den uppbackning vi fick från World Skate och de lokala Argentinska arrangörerna. I och med osäkerheten kring tävlingen blev det en otrolig upplevelse för de som vågade ta sig dit till slut. Och vi fick dit slalomåkare från alla världens hörn. Många nya ansikten från Japan, Australien och Brasilien som man sällan ser på de stora tävlingarna i Europa eller USA.

Så inga roliga placeringar för svenska åkare att presentera. Men i stället visade Lettland hur bra nivån är på de europeiska åkarna genom att ta hem största delen av VM-medaljerna.

Och efter det stora mötet med World Skate och alla förbund på plats i Argentina under tävlingarna fick vi även besked om nästa plats för WSG. Det blir i Italien 2024. Det här bådar gott för svenska åkare. Förhoppningsvis kan vi få ihop ett fint svenskt slalomteam på plats nästa gång.

Storslalom vid de Argentinska bergen blev mer som Super-G.
Startområdet för vårt ”Race Track” som vi använde blev perfekt för slalombanorna. Brett så det räckte till. Och kanske det blev lite väl långa banor. Jag har för mig det var typ 68 koner.
Inga svenska åkare på plats men Jani Söderhäll (Speaker) och Hans Koraeus (Tidtagning) fick står för de svenska färgerna denna gång.
Stora skärmar hade de på racer-banan i San Juan. Inbyggda kameror fanns längs hela banan.
Letter, Letter, Letter, Letter, Letter och en Amerikan

Planer för slalom inför 2023

Inga större internationella tävlingar bekräftade i Sverige inför nästa år. Däremot kör vi vidare med SM-Veckan som nästa år blir i Umeå (1-2 Juli). Datum ej spikat 100%.

Och några 25-koners sessions blir det nog också under året. Nästa session #4, 4-5 Februari.

Det kommer även till nästa år startas upp en Facebook grupp kring Svensk slalom. En grupp för de som är intresserade av att diskutera och styra upp skateboard-slalom i Sverige. Bra om man har erfarenhet av skateboard-slalom men andra intresserade är förstås också välkomna då administrativa färdigheter kan vara nog så viktiga de med. Kanske någon ute i skateboardföreningarna som är intresserad av att bredda skateboardingen på hemmaplan.


/Hans Koraeus
Koordinator för skateboardslalom
Sveriges Skateboardförbund
hans.koraeus@sverigesskateboardforbund.se