Skateboard - En självklar del av Parasport
Skateboard med olika Para-klasser har framförallt i USA fått ett enormt uppsving de senaste åren. Vi på Sveriges Skateboardförbund vill främja detta och se en liknande utveckling i Sverige så att så många som möjligt kan delta utifrån ens egna förutsättningar och behov.
Socialt samspel & Livsglädje
Skateboardåkning är inte bara en individuell aktivitet – det skapar också möjligheter för social interaktion. Genom att träffa människor i en skatepark eller delta på gemensamma träffar får du chansen att träffa likasinnade och bygga gemenskap med andra skateboardåkare, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller ej. Att åka skateboard ger dessutom en enorm känsla av frihet.
Skateboardåkning är anpassningbart
Det finns olika sätt att åka skateboard på och det kan anpassas efter varje individs nivå och förutsättningar. Det finns olika grenar för skateboard såsom slalom, vert, downhill, street och park. Det finns också olika typer av hjälpmedel och skydd som minskar chansen att du skadar dig.
Så här kan vi hjälpa en förening som vill göra en parasatsning
Hjälpmedel
Vi har tagit fram ett hjälpmedel tillsammans med Funkibator för att sänka trösklarna så fler med funktionsnedsättningar kan testa på skateboard. Vi kan även bistå med information i punktskrift.
EKONOMISKT STÖD
RF-SISU erbjuder ett stöd som heter ”insatser för att utveckla verksamhet för personer med funktionsnedsättning”. Vi kan vara ett stöd och hjälpa er få till er ansökan.
UTBILDNING
Vi har en anpassad ledarutbildning som ni kan gå när ni vill på edu.sverigesskateboardforbund.se Utbildningen är en påbyggnad på vår ordinarie ledarutbildning där ni får handfasta tips på hur ni når och behåller målgruppen.
Nå målgruppen
Förutom utbildning hjälper vi er gärna genom att ta kontakt med föreningar, LSS-hem, anpassade skolor och andra lokala organisationer i er kommun. Vi kan även bistå med marknadsföringsmaterial för att hjälpa er skateboardförening nå målgruppen
Vilmer Bäckman
Ambassadör
Vilmer är en fantastisk skateboardåkare från Stockholm. Hans syn har succesivt försämrats sedan 2016 då han fick ögonsjukdomen LHON. Han har nu en synskärpa på 2%.